Hittestress artikel - image

Hittestress: beter voorkomen dan genezen

Het weer dat we afgelopen voorjaar hebben gehad doet het misschien niet vermoeden, maar toch krijgen we deze zomer opnieuw met hittestress te maken. Hittestress bij melkvee is een groeiend probleem dat ernstige gevolgen kan hebben. Het kan de gezondheid en productiviteit van de dieren ondermijnen. Preventieve maatregelen nemen is cruciaal om voorbereid te zijn op periodes van extreme hitte.
Hittestress Artikel grafiek

Waarom is preventie belangrijk?

Melkkoeien zijn gevoelig voor hoge temperaturen in combinatie met hoge luchtvochtigheid. Wanneer de temperatuur stijgt, kunnen koeien last krijgen van hittestress. De vorige jaren hadden we steeds een droge warmte in de eerste maanden van de zomer. Dat zou dit jaar wel eens anders kunnen zijn. Een vochtige warmte kan leiden tot een afname van de melkproductie, verminderde voeropname, veranderingen in het metabolisme en zelfs in extreme gevallen, sterfte. Bovendien kan hittestress het immuunsysteem van de koe verzwakken, waardoor ze vatbaarder wordt voor ziekten. Denk daarbij in de eerste plaats aan mastitis. Ook een verminderde vruchtbaarheid wordt vaak vastgesteld.

Wat te doen bij hittestress?

Er zijn verschillende strategieën die kunnen helpen om hittestress bij melkvee te verminderen:

1. Ventilatie: Goede ventilatie in de stal is essentieel. Dit kan worden bereikt door het gebruik van ventilatoren, het openen van staldeuren, en het zorgen voor voldoende ruimte tussen de dieren. Je wil luchtverplaatsing creëren in de stal. Door de luchtstroom wordt warmte beter afgevoerd en krijg je een verkoelend gevoel.

2. Vernevelen of soaken: Ook in België is deze techniek aan een opmars bezig en dit met zeer goede resultaten. Een aanrader! Bij vernevelen ga je fijne druppels via een ventilator verspreiden in de stal. Met dit systeem verlaag je de temperatuur in de stal. Bij soaken ga je de koe natmaken met dikke druppels. Je zorgt ervoor dat het water door het haar tot op de huid komt, maar niet langs de uier afloopt.

3. Water: Zorg voor voldoende vers en koel drinkwater. Koeien drinken meer als het warm is, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze altijd toegang hebben tot water. Zorg voor minimaal 2 drinkpunten per groep dieren waarvan 1 een open bak is. Hoe groter de groep, hoe meer drinkpunten je best voorziet. Vergeet hierbij het jongvee en de droge koeien niet!

4. Voeding: Pas het rantsoen van de koeien aan. Voer met een hoger energiegehalte kan helpen om de verminderde voeropname te compenseren. Daarnaast kan je ook de pens extra ondersteunen om de verminderde buffering die door hittestress ontstaat, te compenseren. Een veelgemaakte fout in de praktijk is extra structuur gaan voeren. Dit leidt alleen maar tot meer hittestress en een nog lagere opname van droge stof. Last but not least: verhoog de mineralenkern met 50g/k/d. Of gebruik een buffer die extra mineralen bevat.

5. Schaduw: Zorg voor voldoende schaduw in de weide. Dit kan natuurlijke schaduw zijn, zoals bomen, of kunstmatige schaduw, met luifels of schaduwdoeken.

Hoe bereid je je voor?

Voorbereiding is de sleutel tot het succesvol beheren van hittestress bij melkvee. Zorg dat je op de hoogte bent van de weersvoorspellingen, controleer de watervoorziening en het ventilatiesysteem, en zorg alles klaarligt om het rantsoen aan te passen wanneer de hitte begint.

De producten die je daarvoor nodig hebt zijn:

  • Een pensbuffer

  • Extra energie

    • Pensbestendige vetten

    • Droge propyleen

  • Extra mineralen

    • Verhoog de mineralenkern met 50g/k/d of neem een buffer die extra mineralen bevat

Hittestress bij melkvee is een ernstig probleem dat aanzienlijke gevolgen kan hebben voor de gezondheid en productiviteit van de dieren. Door proactief te zijn en preventieve maatregelen te nemen, kan je de impact van hittestress minimaliseren en jouw koeien gezond en productief houden. Dit uit zich voornamelijk in de periode na de hittestress. Indien je de hittestress goed hebt aangepakt dan zal je ervaren dat de koeien na de hittestress periode veel sneller terug in het oude ritme komen.

Veel succes met de aanpak van hittestress!

Related articles